De många människorna

66 år innan Simon Sinek formulerade den gyllene cirkeln startade Ingvar Kamprad IKEA. I dag ett av världens ledande heminredningsföretag med varuhus i mer än 40 länder, omkring 200 000 anställda och en omsättning på drygt 40 miljarder euro.

IKEA:s vision – eller ”varför” som Simon Sinek skulle sagt – är att skapa en bättre vardag för de många människorna. Affärsidén är enkel och helt i linje med denna vision: att erbjuda ett brett sortiment av väldesignade och funktionella heminredningsartiklar till ett tillräckligt lågt pris för att så många som möjligt ska kunna köpa och använda dem.

Ingvar Kamprad väntade dock inte tills Simon Sinek gett ut ”Start with why” innan han i mitten av 1970-talet formulerade sitt varför. I takt med att IKEA vuxit kraftigt och etablerat varuhus i Danmark, Norge, Tyskland och Schweiz, kände grundaren att han behövde sätta den så kallade ”IKEA-andan” på pränt. I slutet av 1976 distribueras en liten skrift med nio punkter till alla anställda på företaget, där grundaren redan i inledningen, en gång för alla, befäster att IKEA finns till för de många människorna, och att man därigenom står för en demokratisering av design. Alla människor, inte bara de rika och välsituerade, har rätt till god, funktionell design i sina hem.

IKEA:s vision styr allting – från tillverkningsmetoder, logistiklösningar, arbetsvillkor, prissättning och nyetablering. Och den syns tydligt i företagets kommunikation.

Under 2016 lanserade IKEA kommunikationskonceptet ”Där livet händer” som i ett antal känsloladdade reklamfilmer visade hur IKEA spelar en viktig roll i de många människornas liv. Trots ett finurligt hantverk av reklambyrån Åkestam Holst så är det kärnan i budskapet som ger det nerv. IKEA:s vision gör det möjligt att skildra konflikter med tonårsbarn och sorgliga skilsmässor i sin marknadsföring utan att svärta varumärket. Det bygger på en tyngd och en trygghet som få varumärken har.

IKEA är ett bra exempel på ett företag som haft en tydlig vision från dag ett och som sett till att formulera den och upphöja den till ett slags existensberättigande innan det är för sent.

De flesta företag har dock inte den möjligheten.