Några ord om att ta ställning

Klockan kvart över nio på morgonen den 16 mars 2017 publicerade McDonalds en tweet som fick många amerikaner att sätta frukostkaffet i halsen.

”@realDonaldTrump You are actually a disgusting excuse of a President and we would love to have @BarackObama back, also you have tiny hands.”

Tweeten spreds förstås som en löpeld över världen och delade den i två läger. Trump-supportrar initierade en bojkott av McDonalds medan Trump-motståndare visade sin uppskattning för företagets oväntade ställningstagande.

McDonalds raderade tweeten efter 15 minuter, publicerade en ursäkt och hävdade att deras konto blivit hackat.

End of story.

Jag kan dock inte sluta tänka på hur befriande det skulle ha varit om ett globalt mångmiljardföretag som McDonalds skulle våga ta ställning för eller emot någonting. Vad som helst. Och då menar jag inte för fred och mot krig eller för bättre utbildning och mot mobbning Det är självklarheter som alla håller med om. Jag menar något som signalerar en sann åsikt eller ett tydligt ställningstagande. Något som kräver mod.

Ett halvår tidigare hade Donald Trump infört ett omstritt och kritiserat inreseförbud i USA. Medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen och Tchad vägrades inresa i USA med hänvisning till säkerhet. Kritikerna menade förstås att beslutet, som bara berör muslimskt dominerade länder, var ett uttryck för religiös diskriminering.

Som svar på Donald Trumps inreseförbud publicerade IKEA i USA ett öppet brev till sina anställda. I brevet uppmanar Lars Petersson, Country Manager för IKEA, sina anställda att kontakta företaget om de upplever att det nya inreseförbudet påverkar dem. Företaget erbjuder både juridisk rådgivning och stöd för dem som är drabbade.

I brevet skriver Lars Petersson också om sin egen erfarenhet av att under 35 års tid arbetat för IKEA i olika delar av världen och själv levt som ”invandrare”. Han poängterar att en av IKEA:s styrkor är att företagets personal har olika bakgrund, kommer från olika länder och har olika religion. Han skriver att alla förslag som diskriminerar utpekade grupper av kunder eller medarbetare, eller begränsar företagets möjlighet att skapa och bibehålla en mångfald av talanger är besvärande.

Lars Petersson slår fast att IKEA alltid ska stå för vad de tror på och till skillnad från McDonalds tweet som togs borts efter 15 minuter ligger Lars Peterssons brev till de anställda i skrivande stund kvar på IKEA:s hemsida.

Det är att ta ställning. På riktigt.